
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

  
 

    
 

    
    

 
    

 
 

 
 

 
 

 
   

 

 

 
 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-168 

Issued: July 1977 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was in 
effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the Rules of 

Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at http://www.kybar.org), 
before relying on this opinion. 

Question: May a lawyer properly enter into a contingent fee contract under which, for his 
services in representing the wife in a divorce action, he is to receive from the wife a 
stated fraction of the value of the “property recovered” for her in the action? 

Answer:  No. 

References: DR 5-103; EC 2-20, 5-7; Overstreet v. Barr, 255 Ky. 82, 72 S.W.2d 1014 (1934) 

OPINION 

In general, a lawyer may not properly acquire a financial interest in his client’s cause of 
action, DR 5-103, because it may compromise the independence of his professional judgment, EC 
5-7. The substance of EC 5-7 and the structure of DR 5-103(A) both make clear that a lawyer 
acquires such a financial interest when he makes a contingent fee contract with his client. 
Nonetheless, DR 5-103(A)(2) permits a lawyer to make such contracts in civil cases as an 
exception to the general rule. This exception is made “because [a contingent fee contract] may be 
the only means by which a laymen can obtain the services of a lawyer of his choice.” EC 5-7.     

EC 2-20 says that “[b]ecause of the human relationships involved and the unique 
character of the proceedings, contingent fee arrangements in domestic relation cases are rarely 
justified.” There are two reasons why this is so.     

In a divorce case, either one or both spouses owns substantial property, or neither owns 
substantial property. If neither owns substantial property, then the kind of contract described in the 
question is pointless. If either owns substantial property, then the wife will have no difficulty 
obtaining the services of a lawyer of her choice without resort to a contingent fee contract. Thus 
the condition which justifies such a contract as an exception to the general rule does not exist.     

A divorce case differs from an action for damages in that settlement may take the form of 
reconciliation of the parties. The kind of contract described in the question may motivate the wife’s 
lawyer to interfere with possible reconciliation of the parties. In Overstreet v. Barr  255 Ky. 82, 72 
S.W.2d 1014 (1934), the court held a contingent fee contract between a wife and her lawyer in a 
divorce case to be void as against public policy for this reason.     
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_________ 

We have concluded that a lawyer may not properly enter into a contract such as that 
described in the question.  

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


